دروس ارشد
فارغ التحصيلان رشته مهندسي كشاورزي (علوم و صنايع غذايي) براي تحصيل در مقطع كارشناسي ارشد ميبايست بر دروس زير تسلط كامل داشته باشند:
1ـ زبان عمومي و تخصصي
2ـ رياضيات
3ـ شيمي مواد غذايي
4ـ ميكروبيولوژي موادغذايي
5ـ تكنولوژي مواد غذايي (تکنولوژی لبنیات، قند، روغن، غلات، کنسرو، اصول نگهداری)
6ـ اصول طراحي كارخانجات و مهندسي صنايع غذايي
« زبان عمومي و تخصصي »
تعداد سؤالات اين درس در آزمون سراسري سال 94 شامل 30 سؤال است. همانطور كه از نام درس پيداست، شماري از سؤالات اين درس زبان عمومي و تعدادي از آنها نيز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصي رشته مهندسي كشاورزي (علوم و صنايع غذايي) است. بدون ترديد اگر دانشجويان در درس زبان حداقلهايي را داشته باشند مطالعه و سرمايهگذاري در اين درس ميتواند منطقي باشد. معمولاً منبع درس زبان تخصصي در اكثر رشتهها در دانشگاههاي مختلف متفاوت است و اساتيد اين درس به صورت سليقهاي منابع و يا جزوات مورد نظر خود را به دانشجويان معرفي ميكنند. كتاب انگليسي براي دانشجويان صنايع غذايي مؤلف مهندس جزايري در بعضي دانشگاهها مورد استفاده قرار ميگيرد. خواندن كتابهاي زبان عمومي و همچنين زبان تخصصي موسسه مدرسان شريف براي رسيدن به تسلط در اين درس كفايت ميكند. در كتاب زبان عمومي مطالب گرامري و يك سري لغات و اصطلاحات عمومي و همچنين تستهاي عمومي رشتههاي مختلف گنجانده شده و داوطلبان حتي در صورت فراموشي درس زبان ميتوانند خود را به سطح مطلوبي با استفاده از اين كتاب برسانند. در كتاب زبان تخصصي موسسه مدرسان شريف افزون بر بررسي و ارائه پاسخ تشريحي و ترجمه تستهاي كنكورهاي كارشناسي ارشد سالهاي قبل (از سال 94 ـ 75) لغات، اصطلاحات و متون رايج در رشته مهندسي كشاورزي (علوم و صنايع غذايي) به همراه ترجمه آنها گنجانده شده و ضمن آموزش و ترجمه متون مختلف، تستهاي چهارگزينهاي تأليفي براي آشنايي هرچه بيشتر داوطلبان آزمون كارشناسي ارشد با سؤالات درس زبان تخصصي اين رشته آورده شده است. در ضمن تستهاي علوم و صنايع غذايي با پاسخهاي تشريحي در اين كتاب براي آشنايي با تستهاي بيشتر در كتاب گنجانده شده است.
« رياضيات »
درس رياضيات در رشته مهندسي كشاورزي (علوم و صنايع غذايي) در آزمون سال 94 شامل 30 تست بوده و ضريب آن 2 ميباشد. مواد امتحاني اين درس مجموعهاي از مطالب رياضي کنکور کارشناسي و رياضيات دانشگاهي است. سرفصلهايي كه در كنكور علوم و صنايع غذايي از آن سؤال مطرح ميشود شامل: تابع، حد و پيوستگي، مشتق و كاربرد آن، معادلات دیفرانسیل مرتبه اول و دوم، انتگرال و کاربرد آن، دنباله و سری، اعداد مختلط، بردار، ماتريس، توابع چند متغيره، انتگرال دوگانه و سه گانه، انتگرال روي خم و روي سطح، مختصات قطبي، سریها، قضاياي ديورژانس، استوكس، هندسه تحليلي، توابع برداري، تبدیل لاپلاس و کاربردهای آن. براي فائق آمدن بر سؤالات اين درس مي توان از کتاب هاي رياضيات دانشگاهي مانند کتب دکتر شيدفر استفاده نمود. با توجه به گستردگي اين درس ممكن است در دانشگاه تمامي سرفصلهاي لازم تدريس نشده باشد و اينكه اكثر دانشجويان در اين درس پايه ضعيفي دارند انتشارات مدرسان شريف اقدام به تأليف كتابي نموده كه كليه مباحث مربوطه از پايه با بياني سليس و روان بيان شده است و همچنين با توجه به اينكه اين درس نياز به حل تمرين زيادي دارد تستها و مثالهاي زيادي همراه با پاسخ تشريحي و توضيحات لازم براي درك بهتر سؤال آورده شده است كه براي مسلط شدن بر اين درس منبع جامع و مفیدی ميباشد.
« شيمي مواد غذايي »
درس شيمي موادغذايي در کنکور کارشناسی ارشد سال 94، شامل 25 سؤال بوده و ضریب آن 2 ميباشد. سرفصلهايي كه در كنكور علوم و صنايع غذايي از اين درس از آن سؤال مطرح ميشود شامل: كربوهيدراتها، آب، ديسپرسيونهاي غذايي، پروتئينها، آنزيم، ليپيدها، رنگ مواد غذايي، ويتامينها و مواد معدني و طعم موادغذايي ميباشد. براي فائق آمدن بر سؤالات اين درس مي توان از کتاب هاي شيمي مواد غذايي مولف دكتر فاطمي و دكتر بابك قنبرزاده استفاده نمود. با توجه به گستردگي اين درس ممكن است در دانشگاه تمامي سرفصلهاي لازم تدريس نشده باشد بنابراین بهتر است کتابی جامع و کاربردی تأليف شود و انتشارات مدرسان شريف اقدام به تأليف اين كتاب كه سؤالهای 15 سال گذشته آزمون کارشناسی ارشد به همراه پاسخهای تشریحی ميباشد نموده است و همچنين به بيان ساده تمامي مطالب مفيد و كنكوري منابع ذكر شده را توضيح ميدهد كه براي داوطلب ميتواند بسيار مفيد باشد.
« ميكروبيولوژي موادغذايي »
درس ميكروبيولوژي موادغذايي در رشته مهندسي كشاورزي (علوم و صنايع غذايي)در کنکور سراسري سال 94 در مقطع ارشد، شامل 25 سؤال بوده و ضریب آن 2 ميباشد. سرفصلهايي كه در كنكور علوم و صنايع غذايي از آن سؤال مطرح ميشود شامل: طبقهبندي باكتريها، عوامل موثر بر ميكروارگانيسمها، روشهاي تعيين ميكروارگانيسمها، روشهاي نگهداري موادغذايي، بيماريهاي باكتريايي ناشي از موادغذايي طبقهبندي كپك و مخمر و انگلها ميباشد. براي مسلط شدن بر سؤالات اين درس مي توان از کتاب ميكروبيولوژي موادغذايي مؤلف جي استفاده نمود. انتشارات مدرسان شريف اقدام به تأليف اين كتاب نموده و تمامي مباحث را به صورت كامل و جامع بيان کرده و با تستها و مثالهايي كه ذکر شده به يادگيري بهتر دانشجو كمك ميكند و پاسخ تشريحي اين سؤالات نكات مهم را در ذهن دانشجو تداعي مينمايد.
« تكنولوژي موادغذايي »
درس تكنولوژي موادغذايي در رشته مهندسي كشاورزي (علوم و صنايع غذايي) برای آزمون کارشناسی ارشد سراسري سال 94 ، شامل 45 سؤال بوده و ضریب آن 4 و يكي از دروس مهم اين رشته ميباشد. سرفصلهايي كه در كنكور علوم و صنايع غذايي از آن سؤال مطرح ميشود شامل: لبنيات، غلات، روغن، كنسرو، اصول نگهداري، قند. براي تسلط بيشتر بر سؤالات اين درس مي توان از کتاب تكنولوژي لبنيات مؤلفين دكتر علي مرتضوي، قدس روحي، تكنولوژي قند مؤلفين دكتر مصباحي، دكتر بهزاد، تكنولوژي روغن مؤلف فرشته مالك، تكنولوژي غلات مؤلفين دكتر هادي پيغمبردوست، دكتر ناصر رجبزاده و كنسرو و اصول نگهداري مؤلف دكتر حسين فاطمي استفاده نمود. با توجه به پراكندگي و توزيع منابع اين درس انتشارات مدرسان شريف اين كتاب را ارائه كرده و تمامي مطالب مربوط به اين درس را به صورت ساده و روان توضيح داده است و وجود مثالها و تستهاي سالهاي گذشته باعث تثبيت مطالب در ذهن دانشجو ميشود.
« اصول طراحي كارخانجات و مهندسي صنايع غذايي »
درس اصول طراحي كارخانجات و مهندسي صنايع غذايي (علوم و صنايع غذايي) در کنکور سراسري سال 94 در مقطع کارشناسی ارشد، شامل 25 سؤال بوده و ضریب آن 2 ميباشد. سرفصلهايي كه در كنكور علوم و صنايع غذايي از آن سؤال مطرح ميشود شامل: اهداف طراحي كارخانه، مسائل اقتصادي طرح، انتقال تكنولوژي، مجوزها و استعلامها، عوامل موثر در طراحي محل كارخانه، اتوماسيون، ترسيم فلوچارت، مشخصات ساختماني كارخانه و بخش اداري، آحاد، ابعاد، چگالي، غلظت، فشار، زاويه ريپوز و لغزش، سرعت تهنشيني، موازنه جرم انرژي سايكرومتري، مكانيك سيالات، تنش و كرنش، ويسكوزيته، معادله پيوستگي و برنولي، ارتفاع معادل، وسايل اندازگيري مشخصات سيال، پمپ، نور، انواع انبار و سيستمهاي وابسته، موتورخانه، سردخانه، آب مصرفي، سيستمهاي انتقال، لولهكشي، نيروي برق و كابلها، فلزات مناسب، ترمودیناميك، كاربرد انجماد، انتقال حرارت به روش هدايتي، جابهجايي و تشعشعي و انتقال حرارت كلي، فرآيند حرارتي، توليد سرما، تبخير و خشك كردن، انتقال جرم و خوردگي. براي تسلط بيشتر بر سؤالات اين درس ميتوان از کتاب اصول طراحي كارخانجات مؤلف دكتر شاهدي و اصول طراحي كارخانجات مؤلفين دكتر كلباسي و دكتر محمد حسين حسيني استفاده نمود. در كتاب مدرسان شريف سعي شده تمامي مطالب مفيد و سرفصلهاي كنكوري اين منابع به صورت كامل و جامع بيان شود و تستها و مثالهاي مابين مباحث سبب فهم بيشتر مطالب شود و همچنين سؤالات 15 سال اخير دانشگاه سراسري و 5 سال دانشگاه آزاد دانشجو را با نحوه سؤالات و تستزني آشنا ميكند.
به نام الله